22. března 2022 – Rozběhnutí salátového baru, zrušení druhých večeří a vyřazení slazených mlék…to je pár ze změn, které proběhly v dětské léčebně po zapojení do našeho projektu. A právě teď se pracuje na celé řadě dalších zlepšení.
Odborný léčebný ústav Metylovice je Moravskoslezské sanatorium, které nabízí léčebné pobyty pro chronicky nemocné děti, včetně pobytů pro dětí s nadváhou a obezitou. Léčebné pobyty jsou určeny dětem ve věku do 18 let a jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Ve čtyřtýdenních pobytech se zde děti léčí, cvičí i studují pod dohledem lékařů a sester, fyzioterapeutů, psychologa a pedagogů. Vedle specializované odborné péče napadlo vedení sanatoria intenzivněji řešit i výživu. Rozhodli se ozdravit jídelníček, zapojit do výběru a přípravy jídel i děti a vstoupili do našeho projektu Pilotního testování zlepšení nemocniční stravy. Vedení vyslalo hned několik ze svých zaměstnanců na privátní školení Jídlověda a možnosti zlepšení jsme společně opakovaně probírali i přímo u nich v léčebně.
Co se už podařilo
Hned po prvním setkání v léčebně došlo k realizaci následujících změn:
- Rozběhnutí zeleninového bufetu s čerstvou zeleninou a saláty. Děti i jejich případný doprovod si z baru mohou vybrat podle své chuti.
- Postupné nahrazování běžného bílého pečiva za kvasový chléb a kvalitnější celozrnné pečivo.
- Rozšíření nabídky domácích pomazánek.
- Zařazování snídaňových kaší ze základních potravin, z vloček a neslazených jogurtů, které se ochucují ovocem, semínky a ořechy.
- Navýšení ryb v jídelníčku.
- Vyloučení druhé večeře (adekvátně tomu byla posílena večeře první, resp. i strava v průběhu dne).
- Zahušťování polévek zeleninou a luštěninami namísto bílé pšeničné mouky.
- Vyřazení slazených mlék a dalších slazených mléčných produktů z jídelníčku.
Propojení diet do jedné stravy
Namísto dosud nabízené racionální a redukční diety se racionální strava ozdraví natolik, že všechny děti budou moci jíst společně. Tato změna je prospěšná pro obézní i neobézní děti. Řada obézních dětí se setkává s šikanou ve škole a vylučováním z kolektivu, proto není vhodné, aby byly i v léčebně oddělovány od ostatních jinou dietou. Zdravá strava přitom prospěje i neobézním dětem, a to nejen jako prevence případné nadváhy a obezity.
Co to znamená? Například, že se všem dělem budou nabízet jen neslazené nápoje, že se zásadně omezí/vyloučí pečivo z bílé pšeničné mouky, že se omáčky budou zahušťovat rozmixovanou zeleninou nebo luštěninami, že sladká jídla jako třeba dukátové buchtičky se nahradí za vhodnější a výživově hodnotnější tvarohové knedlíky nebo špaldové či pohankové palačinky s tvarohem a dušeným ovocem a četnost sladkých jídel se celkově omezí. A samozřejmě, že omezení počtů diet usnadní i práci v kuchyni, ušetřený čas a peníze budou možné věnovat na přípravu jedné kvalitnější stravy.
Aneb jak správně shrnula lékařka léčebny:
„zdravá strava není o „dietě a hladu“, ale o skutečném jídle, které je vhodné pro všechny“
Co je dále v plánu
- Vyloučení veškerých slazených nápojů jako jsou sladký čaj, slazená mléka a kefíry apod. Nabízet se bude jen voda a neslazené nápoje ochucené bylinkami, zeleninou (okurek, meloun) či ovoce.
- Minimalizace sladkých jídel s nízkou nutriční hodnotou jako jsou buchtičky s krémem.
- Zvýšení podílu celozrnných produktů, používání celozrnné mouky, vč. špaldové, žitné.
- Postupné úplné nahrazení běžného pečiva kvasovým (chleba/ dalamánky apod.).
- Nabízení výběru snídaní (např. dvě pomazánky či pomazánka nebo kaše, pomazánka nebo vejce, tvrdý sýr atd.)
- Další edukace personálu kuchyně, praktické kurzy pro zdravé vaření.
- Zapojení dětí do přípravy jídla a stolování, mohou si např. sami mazat chléb a dozdobit zeleninou.
- Zapojení dospělých vč. lékařů do stolování s dětmi, jídlo nabízet i jako společenskou událost.
- Nabízení vhodných alternativ masa pro děti, které se stravují vegetariánsky.
- Připravit podklady k navazující podpoře v domácím prostředí:
- edukace rodičů ve smyslu skutečné stravy
- doma budou pouze potraviny, které děti mohou/mají jíst – zbavit se sladkých a slaných nezdravostí (jednoduše je nenakupovat a pokud je ke svému životu potřebuje rodič, ať je konzumuje mimo domov)
- celkově podpůrné prostředí, správná strava nejen doma, ale také u prarodičů, v širší rodině, u kamarádů
- několik osvědčených receptů si odnese dítě domů
- O zaváděných změnách dopředu pozitivně informovat klienty sanatoria.
V rámci projektu „Zlepšení nemocniční stravy“ je v květnu 2022 v plánu setkání nutričních terapeutů v Praze, kde nutriční terapeutka sanatoria bude prezentovat jejich postup a dosavadní zkušenosti.
Nejnovější komentáře